מהי הקניית בעלות? 

הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל הביאה איתה שני שינויים מרכזיים: קידום העברת בעלות על נכסי מגורים ותעסוקה במגזר העירוני, וייעול הפעילות הפנימית להגדלת היצע הקרקעות המשווקות למגורים והנעת צמיחה כלכלית. שינויים אלו הושגו על ידי עידוד הדיירים לקחת בעלות על הקרקע שהם חוכרים ולהיות עצמאיים מהרשות לכל פעולה עתידית בקרקע. שינוי בעלות זה יאפשר לשוכר לבצע פעולות בנכס ללא צורך בהסכמה מהרשות ולפטור אותם מכל תשלומים עתידיים.

מה היתרונות של הקניית בעלות? 

העברת בעלות על מקרקעין משחררת את הפרט מהתמודדות מתמדת עם בירוקרטיה ואחריות כלפי הרשות. זאת מכיוון שמרגע רישום זכויות הבעלות, הפרט הוא כיום הבעלים הבלעדי של הנכס ויכול לבצע כל פעולה הקשורה בו ללא צורך בבקשת רשות מהרשות. כך למשל, אם הבעלים מעוניינים לבצע תוספות או שינויים בנכס, הוא יכול לפנות ישירות למוסד התכנון הרלוונטי ללא צורך לעבור ברשות וללא צורך לעמוד במגבלות ובתנאים משתנים של הרשות. זאת ועוד, היא מייתרת את הצורך בתשלום אגרות היתר ועמידה בלוחות זמנים שנקבעו על ידי הרשות לסיום הבנייה בנכס. 

באיזה קרקע ניתן לבצע הקניית בעלות ומהם התנאים?  

ניתן לרכוש בתמורה בעלות על הקרקע המנוהלת על ידי רשות מקרקעי ישראל, הרשומה בבעלות "מדינת ישראל", "רשות הפיתוח" ו"הקרן הקיימת לישראל". או ללא תמורה לפי אופי הקרקע ושטחה. על מנת שתתבצע רכישה יש לעמוד בתנאים מסוימים, לרבות חוזה חכירה מהוון, תשלום דמי החכירה לכל תקופת החכירה, היעדר חריגות בניה ושימושים חורגים ממטרת החכירה והשלמת בנייה בהתאם לתנאי חוזה חכירה עבור נכס שבנייתו הסתיימה. 

באילו נסיבות ניתנת הקניית בעלות ללא עלות? 

במקרה של נכסי מגורים, לא נדרש תשלום עבור העברת בעלות על דירת מגורים בבנייה. כמו כן, דירות מגורים נמוכות (בתים פרטיים) ששטחן אינו עולה על 280 מ"ר פטורות מתשלום. מבחינת נכסי תעסוקה, ניתן לרכוש העברת בעלות בתשלום דמי חכירה מהוונים עבור כל זכויות הבנייה הקיימות והעתידיות בקרקע, ובלבד שהקרקע לא תעלה על 16 דונם.

באילו נסיבות נחויב בתשלום? 

עבור נכסי מגורים נמוכים בשטח גדול מ-280 מ"ר ועד 540 מ"ר, העברת הבעלות תחייב תשלום של 4.5% משווי הקרקע. במידה והנכס גדול מ-540 מ"ר אך פחות מ-1,000 מ"ר, יידרש תשלום של 9% מערך הקרקע. עבור נכסים ששטחם עולה על 1,000 מ"ר אך פחות מ-16,000 מ"ר, העברת הבעלות תחייב תשלום של לפחות 12% משווי הקרקע או 31% מההפרש בין שווי זכויות החכירה לשווי של הקרקע נכון למועד העברת הבעלות.

זקוקים לייעוץ והכוונה?

כסוכן נדל”ן בעל ניסיון רב באזור השרון והסביבה אני מתגאה בלמעלה משני עשורים של ניסיון בענף הנדל”ן. אני חבר ברשת מתווכים מובילה ובעל נוכחות חזקה ברחבי הארץ המאפשרת לי לספק לכם את המידע העדכני ביותר על שוק הנדל”ן. אל תהססו לפנות אלי לכל בקשה, עזרה או התייעצות. 

הבהרה: המידע המוצג במאמר זה נכתב על סמך ניסיונו של יועץ נדל"ן ואינו בא להחליף יעוץ מקצועי למול עו"ד / שמאי מקרקעין טרם ביצוע עסקת נדל"ן.

מהי הקניית בעלות?

עוד מאמרים שיוכלו לעניין אותך...